Wat maakt arbeidsmediation anders dan 'normale' mediation?
Arbeidsmediation is anders doordat er sprake is van specifieke wetgeving zoals de Arbowet en de Wet Verbetering Poortwachter. In sommige gevallen is daarnaast sprake van een CAO. Er is sprake van een arbeidsovereenkomst bij tenminste een van de deelnemers. Ook kan er een machtspositie zijn indien een van de partijen de werkgever of leidinggevende is en last-but-not-least er kan sprake zijn van (werkgerelateerd) ziekteverzuim. Dat vraagt om up-to-date kennis van de mediator op het gebied van arbeidsrecht en de ontwikkelingen daarin.
Wat als de bedrijfsarts ons de inzet van mediation adviseert?
Wanneer de bedrijfsarts mediation adviseert is het voor zowel werkgever als werknemer sterk aan te raden dat advies op te volgen. Dat komt omdat de Wet verbetering Poortwachter hen beide verplicht om alles te doen om de re-integratie te bevorderen. Indien één van beiden dit weigert kan dit in een eventuele gerechtelijke procedure in zijn/haar nadeel werken.
Ben ik wel in staat om aan de mediation deel te nemen zolang ik ziek ben?
Als de bedrijfsarts je niet in staat acht om in gesprek te gaan dan schrijft zij/hij meestal een afkoelperiode voor, vaak gaat het dan over een periode van twee of drie weken. Ook kan de bedrijfsarts vaststellen dat je niet in staat bent om het mediationgesprek te voeren. In die gevallen is overleg tussen beide partijen en de mediator het meest voor de hand liggend. Bedenk je overigens dat het conflict soms ook het herstel in de weg staat. Twijfel je hierover? Bespreek dat met je bedrijfsarts. De bedrijfsarts is de aangewezen persoon om hier iets over te zeggen!