026 - 22 00 210

Aantal geregistreerd partnerschappen in 5 jaar verdubbeld

19-06-2019

Aantal geregistreerd partnerschappen in 5 jaar verdubbeld

Huissen - Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt bekend dat in 2018 bijna 20.000 geregistreerd partnerschappen zijn ingeschreven in de burgerlijke stand. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden. Het aantal huwelijken dat jaarlijks wordt gesloten ligt al lange tijd op zo'n 65.000 per jaar. Met name onder twintigers en dertigers neemt de belangstelling voor het huwelijk af volgens het CBS.

In verschillende media wordt vandaag gemeld dat een belangrijke reden voor deze toename is dat in geval van  echtscheiding bij geregistreerd partnerschap dit kan zonder de rechter. Dat is echter lang niet altijd het geval. Hiervan is alleen sprake indien er geen minderjarige kinderen zijn en beide partners het met elkaar eens zijn. In dat geval kan er zonder rechter worden gescheiden. Een advocaat of notaris is dan overigens wél nodig. Wil één van de partners scheiden en / of zijn er minderjarige kinderen in het spel dan is er nog steeds een rechter nodig. In alle gevallen is het mogelijk een scheiding door een mediator te laten begeleiden. Een familiemediator is opgeleid om de juiste juridische stappen te zetten bij echtscheiding

Het geregistreerd partnerschap werd in 1998 ingevoerd, vooral om het vastleggen van hun relatie mogelijk te maken voor homo's en lesbiennes. In 2001 werdt het huwelijk ook opengesteld voor geliefden van het zelfde geslacht. 

bron: artikel CBS

Home > Actueel > Aantal geregistreerd partnerschappen in 5 jaar...